top of page
Varför behövs regelbunden service

För att en cykel ska hålla över tid och vara säker behöver den vara ren, åtskruvad och justerad. Som cykelägare bör man tvätta av och kontrollera sin cykel regelbundet, cykeltyp och användning avgör såklart intervallet. Utöver dessa regelbundna kontroller bör en cykel tittas över av en servicetekniker minst 1 gång per år för att hålla den driftsäker samt justera och/eller byte ut slitagedelar.

Tvätt

Har man inte möjlighet att tvätta sin cykel hemma, eller helt enkelt inte vill lägga så mycket tid på det kan man lämna in den för en tvätt, tvätta drivlinan brukar landa på ca 250-300kr och en full cykeltvätt/rekond på 600-900kr. Ramen är självklart trevlig om den är ren och snygg men det är de rörliga delarna som måste vara rena för att bibehålla normalt slitage. Cyklar du när det finns risk för vägsalt är det extra viktigt med regelbunden avsköljning, saltet tar sig in lite var som på cykel och ställer till med stora problem om det inte sköljs bort. 

 

Underhåll av drivlina

En skitig cykelkedja fungerar som sandpapper, länkarna slits och förlängs vilket gör att kassett och framdrev slits ner snabbare, en ren kedja bör hålla för 300-400mil, byter man kedja i tid håller kassetten för två omgångar kedjor. En kedja kan slitas ner innan den uppnått ens halva den sträckan om man inte underhåller den, det är varken ekonomiskt eller speciellt hållbart, regelbunden cykeltvätt gör både din plånbok och miljön gott.

Tvätta din drivlina
  • Skölj av med rent vatten

  • Avfetta kedja, kassett, framdrev och trissor

  • Använd rengöringsborste för att arbeta bort smutsen

  • Skölj av med rent vatten

  • Torka av och applicera några droppar kedjeolja

  • Torka av överflödig olja  

Att en säker, driftsäker och ren cykel ger den bästa cykelupplevelsen är vi nog alla överens om.
Generellt kräver en cykel enklare justeringar så ofta som var 40:e cykeltimme, alltså betydligt oftare än vad som tidigare har varit både praktiskt och ekonomiskt hållbart. Detta kan vi nu dock ändra på!

bottom of page