top of page

Hur tvättar jag min cykel?

Uppdaterat: 26 sep. 2023

Cykeltvätt i 5(+1) steg, din guide till en ren cykel


Cyklar blir skitiga. Behöver vi säga mer, ja kanske.

Generellt så håller alla cyklar för smuts, komponenterna på din cykel är oftast väl anpassade för den rådande miljön din cykel är tänkt för. Så att det kommer smuts på den cykeln är ingen fara, bara skölj av den innan det har torkat in.


Om det likväl har torkat in så behöver du tvätta den lite mer noggrant, oftast men någon typ av schampoo för cykeln i stort samt avfettning för drivlinan.


Nedan följen en guide i 5 (+1) steg om hur du tvättar din cykel, enkelt men helt klart värt att upprepa.


1. Skölj av den


Första steget är att skölja av den, använd inte högtryck(om den inte är garanterat anpassad för cykel) utan helst rinnande vatten, vanlig vattenslang går bra. Är cykeln riktigt skitig så använd en borste men ju mer smuts och grus du får bort innan du går in med bosten ju mindre riskerar du att repa cykeln.


2. Avfettning och ev shampoo


Nu är det dags att lägga på avfettning och ev ramtvätt, vi använder oss av Muc-Off Bio drivetrain cleaner samt Muc-off Nano Tech Bike Cleaner.


"Testa gärna Muc-Off´s Project Green produkter, de är antingen biologiskt nedbrytbara, påfyllningsbara, eller återanvändningsbara, eller alla tre!"

3. Låt verka


Ett steg många glömmer, men låt produkterna verka ett par minuter(följ de instruktioner dina produkter rekommenderar), är den riktigt skitig så skölj av, och applicera nytt medel, låt verka någon minut till och gå sen vidare till steg 4.


4. Mekaniskt arbete


Nu är det dags för att skrubba och borsta, här finns det en många olika bra att ha redskap och borstar, köp ett sätt sådana eller så hämtar du en ny diskborste och sätter igång. Skrubba tills originalfärgen syns igen, de flesta kedjor och kassetter är silvriga och inte svarta ; )


5. Skölj av


Och till sist är det bara att spola av den, är cykeln riktigt skitig och allt inte försvann första gånger så är det bara att göra om steg 3,4 och 5 igen!


+1. Olja in kedjan

När kedjan är ren är det dags att olja in den, vi kommer återkomma till det i en annat inlägg då det kan krävas lite mer tid och plats men,


  1. Använd dropp-olja

  2. Du behöver väldigt lite olja, börja med att lägga på olja på ca 10cm av kedjan, gnisslar det? Lägg på lite till!

  3. Trampa runt och växla igenom så oljan sprids

  4. Torka av överflödig olja


Om du inte har plats eller tid

Det svåraste brukar vara att hitta en plats eller skapa tid för att genomföra tvätten, skulle så vara fallet utförs cykeltvätt i samtliga av våra verkstäder, ofta även på mobila event.


Glöm inte att känna igenom cykeln när du ändå tvättar den, se till så inget sitter löst eller går emot, ser något fel ut, maila oss en bild eller besök oss så kan vi hjälpa dig!


Comentários


bottom of page