top of page

Varför är regelbunden service av cykeldämpare viktig? 


Stötdämparna är en av de mest utsatta komponenterna på en cykel, särskilt om du äger en mountainbike och kör i terräng. För att hålla dina dämpare i bästa skick och förlänga dess livslängd är det viktigt att kontinuerligt utföra service och underhåll. Genom att göra detta kan du säkerställa att dämparen fungerar optimalt och undvika kostsamma reparationer eller till och med ersättning. 

Regelbunden dämparservice är nödvändig eftersom dessa komponenter är mycket komplexa och utsätts för slitage. Genom att serva dina dämpare kommer du att kunna upptäcka och åtgärda eventuella problem i ett tidigt skede, vilket kan förhindra större skador och kostsamma reparationer i framtiden. 


BikePath´s servicetekniker servar framgaffel

Hur ofta behövs service på mina cykeldämpare? 


För att hålla dämparna i gott skick och förlänga dess livslängd bör du utföra följande underhållsåtgärder ungefär var 50:e cykeltimme: 


1. Kontrollera oljenivån och fyll på vid behov 

Cykelns stötdämpare är utrustade med ett oljebaserat smörjsystem som är avgörande för att säkerställa optimal funktion och förhindra friktion. Det är viktigt att regelbundet kontrollera oljenivån och fylla på vid behov. Detta görs förslagsvis hos en verkstad, men man kan själv vända cykeln upp och ner emellertid för att låta oljan sprida sig genom tätningarna. 


2. Byt ut tätningar och olja 

Utöver ny olja rekommenderas även att byta ut diverse tätningar och andra komponenter i dämparens “yttre innanmäte” vid ovan nämnda 50-timmarsintervall. Efter ca 200 timmars cykling eller minst en gång per år rekommenderas dessutom att man utför en mer omfattande renovering, även kallad “fullservice”, där man monterar isär och inspekterar hela dämparen; dvs inte bara dess ytligare komponenter utan även de mindre detaljerna i dess innersta skrymslen. Detta kommer att hjälpa till att upprätthålla dämparens prestanda och förlänga dess livslängd avsevärt. 


3. Håll dämparen ren från smuts och lera

För att säkerställa att din dämpare fungerar optimalt är det viktigt att hålla den ren från smuts och lera. Efter cykling i dåligt väder eller lerig terräng, se till att rengöra dämparen ordentligt för att förhindra att smuts tränger in i smörjsystemet. Detta kan göras genom att använda en borste eller en trasa för att avlägsna eventuell smuts och lera. Om du spolar av cykeln med en slang så bör du dock vara noggrann med att inte rikta en skarp vattenstråle direkt mot packningarna mellan yttre och inre ben, eftersom detta kan pressa ner grus och partiklar som sedan fastnar och skadar benen kontinuerligt under färd. Att byta ut ett par repade innerben i en gaffel, eller den s.k. “bodyn” i en bakdämpare, är en potentiellt kostsam historia och något man bör undvika. 


4. Låt proffsen hjälpa dig 

Om du inte känner dig bekväm med att utföra underhåll och service på dina dämpare själv, är det bästa alternativet att vända dig till proffsen. Hos BikePath kan du få hjälp med service och reparation av så gott som alla typer av cykelmonterade stötdämpare. Våra servicetekniker har 

lång erfarenhet och kunskap och kan säkerställa att dina dämpare är i gott skick och fungerar optimalt. Genom att regelbundet utföra underhållsservice kan du förlänga dämparnas livslängd och säkerställa att de fungerar optimalt. Så se till att ta hand om din tvåhjuling och njut av en smidig och bekväm cykeltur varje gång! 


Obs: Vänligen notera att informationen och rekommendationerna i denna artikel är allmänna och kan variera beroende på cykeldämparens märke och modell. Kontrollera alltid tillverkarens specifika rekommendationer för underhåll och service av din cykeldämpare.

Comments


bottom of page