top of page

Steg för steg: Pumpa din framgaffel

Introduktion till dämpare och deras betydelse


Framgafflar och dämpare kommer i många varianter och finner sitt syfte på ett antal olika typer av cykelmodeller, allt från högpresterande dämpare i diverse olika MTB discipliner till enklare dämpare på stadshybrider, så från tävlingscyklister till cyklister som enbart vill ha en smidig och bekväm körupplevelse.


I sin enkelhet är en dämpare konstruerad för att jämna ut det underlag du cyklar på, den ska absorbera stötar och vibrationer vilket ger en jämnare och mer kontrollerad och bekvämare cykling. Med tiden kan dock stötdämparen förlora sin effektivitet och behöver underhållas för att återfå optimal prestanda. I denna artikel kommer vi att guida dig genom den enklaste av dessa underhåll, att pumpa din framgaffel vilket vi tar steg för steg.
Tecken på att din framgaffel behöver underhåll

Det finns flera tecken som kan indikera att din gaffel behöver underhåll. Det vanligaste är att den helt enkelt sjunker ihop eller inte ger motstånd när du komprimerar den, här behövs det luft!

Andra tecken kan inkludera en minskad fjädringskapacitet, oljud eller läckage från dämparen. Om du märker något av dessa tecken är det viktigt att ta itu med problemet så snart som möjligt för att undvika ytterligare skador eller försämrad prestanda, upptäcker du något av dess så rådfråga din servicetekniker, det kan vara dags för att boka en dämparservice. Du hittar lediga tider här


Verktyg och utrustning som krävs

Vi återgår till det underhåll du själv bör göra, för det behöver du en dämparpump, det är en speciell pump som används för att justera trycket i stötdämparens luftkammare. Har du inte tillgång till en dämparpump så finns dessa att köpa online eller i någon av våra butiker, har du vägarna förbi en av av BikePath´s verkstäder så visar vi dig självklart hur pumpen funkar och hur du pumpar just din(a) dämpare.


Steg för steg-guide för att pumpa din framgaffel

För att pumpa din framgaffel och återställa dess optimala prestanda, följ dessa steg:


Steg 1: Förbered cykeln

Innan du börjar pumpa din framgaffel är det viktigt att förbereda cykeln korrekt. Ställ cykeln i en stabil position och se till att den inte kan röra sig under proceduren. Passa samtidigt på att kontrollera så att lufttrycket i däcken är korrekt och att alla andra komponenter på cykeln är i gott skick.Steg 2: Identifiera justeringsmöjligheterna

Varje stötdämpare kan ha olika justeringsmöjligheter beroende på modell och tillverkare. Innan du pumpar din stötdämpare, identifiera vart du ska skruva in pumpen samt de justeringsskruvar eller vred som används för att justera dämpningen och fjädringen. Konsultera din cykels bruksanvisning om du är osäker på var dessa justeringsmöjligheter finns.


Tillverkarens rekommendationen för lufttryck i din dämpare efter din kroppsvikt
Tillverkarens rekommendationen för lufttryck


Steg 3: Justera lufttrycket

Använd dämparpumpen för att justera lufttrycket i stötdämparens luftkammare. Det rekommenderade lufttrycket kan variera beroende på din vikt, körstil och terrängförhållanden. Justera lufttrycket enligt tillverkarens rekommendationer eller baserat på dina personliga preferenser. Ofta finner du en guide på baksidan av din framgaffel, din vikt är inklusive kläder och ev packning så som ryggsäck och vätska.


Grundtanken är att du ska använda hela dämparen, kör du med för högt tryck använder du inte hela dämparen, och med för lågt tryck kommer du ”slå igen” eller bottna ur dämparen alldeles för ofta.Steg 4: Justera Sag

När du nu pumpat dämparen är det dags att sätta dig på cykeln, fjädringen kommer nu att sjunk ihop och detta kallar vi för Sag. Här har tillverkarna lite olika rekommendationer men en bra utgångspunkt är att fjädringen ska sjunka ihop 20% när du försiktigt sätter dig på sadel(utan att gunga till alltså), använd den gummiring som sitter på gaffelbenet.


Steg 5: Testa och justera

Efter att du har pumpat din gaffeln och justerad Sag:en är det viktigt att testa den och se om den reagerar som förväntat. Ta en kort provkörning på olika typer av terräng för att bedöma om fjädringen och dämpningen är tillfredsställande. Om det behövs, justera lufttrycket ytterligare tills du uppnår den önskade prestandan.


Hur ofta bör du pumpa din cykelstötdämpare?

Frekvensen av att pumpa din cykelstötdämpare beror på flera faktorer, inklusive din vikt, körstil och terrängförhållanden. Om du inte tävlar med cykeln(och då kontrollerar trycker inför varje träningspass) så bör en allmän riktlinje vara att kontrollera och pumpa din stötdämpare varje månad eller efter cirka 25 till 30 timmars användning. Det är dock viktigt att du regelbundet övervakar stötdämparens prestanda och reagerar på eventuella tecken på försämrad effektivitet eller obehag under körningen.


Läs mer i kommande artiklar:

Denna artikel är som sagt ett insteg, det går att(och i vissa fall bör man) grotta ner sig ordentligt i sin(a) dämpare, vi kommer med tiden fylla på med artiklar där vi går ner på djupet i allt som gäller din dämpare, närmaste planerade artiklarna som snart dyker upp kommer behandla:


- Vad är Rebound, och hur ställer jag in det?

- Dämparservice, varför och hur ofta?


Avslutning

Att pumpa din framgaffel är en viktig del av underhållsprocessen för att säkerställa optimal prestanda och komfort under körningen. Kom ihåg att regelbundet övervaka och underhålla dina dämpare för att förlänga dess livslängd och prestanda. Så, ta dig tid att pumpa din framgaffeln och njut av en smidig och bekväm körupplevelse varje gång du hoppar på din cykel.Comments


bottom of page